понеділок, 30 березня 2020 р.

Час імпровізувати



Саме так все й почалось. Зателефонував друг і сказав, що є можливість поїхати на проект, що проходить під егідою "Еразмус+", однак потрібно їхати от прямо вже. Мої сімейні обставини не зовсім дозоляли все отак просто кинути і рванути, однак ключовою була фраза "проект пов'язаний з театром". "Це всього лиш на тиждень", - казав голос в моїй голові, - "не упусти можливість". Ну що ж, внутрішній голос не підвів!

ImproWise - що воно таке?

"ImproWISEpath 2.0" - це багаторазовий проект мобільності молодіжних працівників. Проект є відповіддю на поточні проблеми, пов'язані із соціальним відчуженням та радикалізацією серед молоді. Він базується на трьох методах:

  • пантомімі, 
  • імпровізації,
  • драматургії. 

Чому театр? Театр передбачає, перш за все, спілкування. Відтак він містить достатньо потужні та ефективні методи взаємодії, що базуються на різних видах комунікації. Елементи тренінгів можуть використовуватися як своєрідні інструменти у роботі молодіжних соціальних працівників.

Чим ми займались?

Перші три дні були повністю присвячені акторським психофізичним тренігам. Для того, щоби увімкнути "психіку" треба спершу увімкнути "фізику".  Часто ми розпочинали тренінги з того, що розминали пальці рук (перетворюючи їх на метеликів, квіточок та різних істот) і ніг (ага, так-так, ви все вірно прочитали)). Коли пробуєш порухати лише мізинцем на лівій нозі, то розумієш, що тіло ще не зовсім нам підвладне;).

Не берусь описувати улюблені та найцікавіші вправи тут, бо в буквах це дуже важко зробити, тому неодмнінно потрібно зібратись на тренінг по закінченню карантину:). Однак все ж ловіть блок вправ на вербальну комунікацію:
  • розбившись на пари, почергово говорити асоціації, розпочавши з будь-якого слова (наприклад, дерево-кущ-трава...). Важливо: потрібно називати асоціацію до попереднього слова парнера, а не до свого;
  • продовжувати асоціації в парах, однак говоримо слова одночасно (якщо виконувати цю вправу зосесреджено, то в якийсь момент ми зійдемось);
  • "антиасоціації" - чим менше спільного в словах - тим краще (наприклад, велосипед-курка), ви побачите, що це не так просто - генерувати будь-які слова постійно.
  • "Так і..." - один з партнерів починає говорити історію вигадану або справжню, а інший її підхоплює, обов'язково починаючи зі слів "так і..".

    Другий день був більше присвячений пантомімі та невербальній комунікації, ось декілька вправ: 
  • "Day dream" (я поки не придумала достойного перекладу)). Це схоже на невеликий сон/мрію/фантазію з відкритими очима , так наче вилетіти в іншу реальність ненадовго. Спершу група розбивається на пари, один з партнерів розпочинає свій day dream, а інший перериває його (коли захоче) хлопком.
  • На майданчик/сцену запрошується кілька акторів, їм пропонують вибрати об'єкти (це може бути стілець, годинник, аркуш паперу... будь-що). Перший актор виходить на майданчик, обирає об'єкт, починає day dream, в момент, коли заходить другий актор - day dream першого обривається. Однак коли другий актор вже обрав об'єкт і "вилетів" у свій власний day dream, то перший - знову повертається до своїх фантазій. Таким чином на майданчику водночас може відбуватися декілька day dreaming і за цим надзвичайно цікаво спостерігати. Без слів, майже без руху, з мінімальним обігруванням об'єктів.
  • Вправа "музей" - моя улюблена. Ми проводили її в горах, на відкритому просторі. Суть вправи дуже проста: потрібно дивитись партнеру в очі. Дозволити "увійти" комусь у власний "музей" і водночас спробувати "увійти" до когось. Протягом тих 10ти хвилин, коли ми вдивлялися в очі партнеру, виник дуже сильний емоційний зв'язок у всіх пар.
    Знаючи один одного лише три дні, ми були набагато ближчими. Зазвичай ця вправа викликає сльози через сильне емоційне напруження і її не можна робити просто так. Спершу потрібно вибудувати спільний фундамент.
Згодом ми створювали та проводили власні воркшопи на теми "Толерантність", "Соціальна інклюзія", "Комунікація", використовуючи театральні методи. Знову ж таки - сподіваюсь зроблю краще вживу, аніж в буквах. 

Дякую всім організаторам за таку можливість і всім учасникам за незабутній час!

Фото: Fundacja Innowacyjnej Edukacji FB


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.